White House - Renovation of Hutong House

gust room & exhibition by Xia Zhi
© Archstudio
exterior by Xia Zhi
exterior by Wang Ning
entrance by Zhang Linhan
living room by Xia Zhi
1st floor living room by Wang Ning
1st floor living room by Wang Ning
living room by Linhan Zhang
dining room by Zhang Linhan
basement by Wang Ning
stairs by Wang Ning
basement study by Wang Ning
study by Xia Zhi
study by Xia Zhi
2nd floor aisle by Xia Zhi
2nd floor aisle by Xia Zhi
2nd floor by Wang Ning
bedroom by Wang Ning
bedroom by Xia Zhi
stairs by Wang Ning
stairs by Xia Zhi
stairs by Xia Zhi
stairs by Xia Zhi
stairs by Xia Zhi
roof by Xia Zhi
roof by Xia Zhi
plan
© Archstudio
© Archstudio
Architects
ARCHSTUDIO
Location
Year
2016

White House - Renovation of Hutong House

Location: Dongcheng District, Beijing
Project Type: Residence
Project Phase: Built
Renovation Area: 160 square meters
Designers: Han Wenqiang, Zhao Yang
Photographer: Wang Ning, Xia Zhi, Zhang Linhan
Author: Han Wenqiang
Project Introduction:
The grey brick house in the Hutong of Dongcheng District, Beijing was renovated into a residence for a young couple. This brick and concrete structured building is left by the previous owner. The house locates at the outermost of a small Hutong, there are another 5 householders inside. Due to the limitation of the privacy of the neighbors in the Hutong, the interior of the old house is closed and dark.
The designer's purpose is to improve the interior structure based on the conditions of the old building, to reshape a bright, transparent and clean atmosphere for the interior space, and to form an interesting contrast with the exterior appearance of the old block. While facing with the complex and trivial situation, the designer uses “white” as the fundamental color, and brings the space back into a pure and abstract initial state through demolishing and extending, and creates the feeling of a flowing space by taking advantage of the changing lights and outdoor views.
Part of the floor slabs of the original building have been cut off, through which the stairs are turned into a light beam that gets through all interior floors. The changeful natural light which reaches directly to each floor through the skylight brings the enclosed interior space to life. The 2cm steel stair treads and 5cm perforated steel handrails make the stairs a smooth and transparent props. While walking on them, people may feel like walking in the sky. The bare brick wall on the rear side of the stairs is kept and sprayed with white paint to create micro-comparison of new and old.
The numerous built-in bookcases are to meet the needs of the male host who loves to collect books. The wooden grid doors of the bookcases together with the ceiling form a virtual body which embedded into the internal space. “Grids” are scattered across every interior floors, create various behavior spaces, such as tea drinking, hospitality, reading and so on. The introduction of grids filters sight, lighting and views, through which enable the interior to get rid of interference and enjoy peace and tranquility.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by ARCHSTUDIO

IOMA
China
Layering Courtyard
China
Dingshi Logistics Office Building — A compound features courtyards filled with light and shadows
Tangshan, China
Mirror Garden
China
Hillside Dwelling
China
Courtyard Villa
Tangshan, China