Haus am See

Bayern
Video © Appels Architekten GmbH
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Situationsplan
Dessin © Appels Architekten
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Photo © Appels Architekten
Photo © Florian Holzherr
Photo © Appels Architekten
Photo © Florian Holzherr
Photo © Appels Architekten
Photo © Florian Holzherr
Grundriss EG
Dessin © Appels Architekten
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Schnitt
Dessin © Appels Architekten
Photo © Appels Architekten
Schnitt
Dessin © Appels Architekten
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Schnitt
Dessin © Appels Architekten
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Photo © Florian Holzherr
Grundriss OG
Dessin © Appels Architekten
Architectes
Appels Architekten
Lieu
Bayern
Année
2022

This family home expresses its inner life, its context of seasons, light, and surroundings in a simple architectural figure. Conceptionally, it distinguishes between private rooms and a generous open space for daily family life. All private rooms are artistically composed to a sculpture of wooden cubes in between which the open space can unfold horizontally and vertically, bringing in light deep into the house - even in winter - as well as drawing views into the garden, the treetops, and across the lake from any vantage point.

The shape of the fanning roof counteracts the sloping terrain and gives the interior variety.

The configuration and open zoning of the house facilitates the coexistence between retreat and community where its residents may withdraw or participate in communal living at any time. The setting in its natural environment, the generous ceiling height, the amount of daylight and the honest materialization create a pleasant atmosphere and a pleasant indoor climate.

The use of wood as a renewable resource makes it possible to reduce both the proportion of non-renewable primary energy and CO2 emissions during construction. In addition to the advantage of wood as a carbon store, the wood construction allows a high degree of prefabrication off-site compared to conventional solid construction, and thus shorter assembly times and fewer construction site trips.

Projets liés

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressiver Reinraumausbau
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Autres projets de Appels Architekten

Hinterhaus Berlin
Berlin