Torre di Porta Nuova

Venezia, Italien
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © MAP Studio
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © MAP Studio
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
© Alessandra Chemollo ORCH
Foto © MAP Studio
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © MAP Studio
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Foto © Alessandra Chemollo ORCH
Architekten
MAP studio
Standort
Venezia, Italien
Jahr
2011
Bauherrschaft
Arsenale di Venezia Spa
Team
MAP – Studio Magnani Pelzel Architetti Associati, Francesco Magnani, Traudy Pelzel
Assistant
Matteo Sirinati
Consultants
041 Srl
Consultants
Studio Vio
Builders
Sacaim Spa

Cultural Centre inside an ancient crane | The Porta Nuova Tower dates from the first half of XIX century, is placed at the entrance by water on the north side of the dock Novissima at the Arsenale of Venice.

Porta Nuova Tower designed and built as a machine for putting main masts on vessels, falls into disuse because of the changing technologies of naval engineering.
The aim of the project – winner of the design competition launched in 2006 by the Arsenale di Venezia Spa – is to ensure the conservation and enhancement of the spatiality of the historic building, combining the needs arising from the insertion of new features to turn it into a cultural center.

The building is tripartite in its interior: at the ground floor are organized spaces for the reception and a conference room. At the first floor is placed the exhibition area. At different levels are organized mezzanine for new offices.

The project recognizes and interprets as typological and structural characteristics, the unity and the continuity of vertical space that is generated from the first floor.
The partitions defines the new distribution and volumes necessary for hosting the main plant equipment are made as separate and recognizable elements in comparison with the original structures. The lift systems are always volumetrically independent of the existing bricked walls. The materials used (exposed concrete, fiber cement panels for the flooring, sheets of waxed cor-ten steel) are always dialoguing in contrasted texture and pattern with existing ones.

Dazugehörige Projekte

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazin

Andere Projekte von MAP studio

Farm holiday in Ferrara
Ferrara, Italien
Port Museum Trieste
Port Museum Trieste - Outdoor spaces, Italien
Tramway terminal in Venice
Venezia, Italien
Port Museum Trieste - Outdoor spaces
Trieste, Italien
Asplund Pavilion - Vatican Chapels – Biennale Di Architettura di Venezia 2018
Venezia, Italien
Balboni House - Restoration of a Carlo Scarpa’s work
Italien