New Housing on Briesestraße

Berlin
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Foto © Andrew Alberts
Siteplan
Groundfloor
First to third floor
Sections
Architekten
EM2N
Adresse
Briesestraße / Kienitzer Straße, Berlin
Jahr
2020
Type of commission
Competition, 1st prize
Client
STADT UND LAND Wohnbauten-Gesellschaft mbH
Competition
2015
Planning
2016 – 2019
Demolition of existing parking structure
October 2016
Start of construction
June 2017
Completion
March 2020
Space program
101 residential / studio units, cluster apartments, café, underground car park with 28 parking spaces
Gross floor area
13,343 m2
Rental space
7,777 m2

Made up of several constituent parts, this building mediates at the joint between the heterogeneous block perimeter development with its typical fire walls and the large, meandering late modern structures dating from the Sixties and Seventies. The new building increases the density of the site and unites the two different scales and typologies, the slab and the courtyard, which dominate its surroundings. The proposed geometry nestles up against the firewalls of the existing neighbouring buildings and with its central courtyard creates an outdoor space of considerable quality. By making one wing of the new building taller than the buildings immediately beside it, an independent symbol is placed in the district. The functions proposed for the ground floor, such as a café with outdoor seating on Kienitzer Straße and flexibly sized studios along Briesestraße, activate the urban space. Each of the four parts of the building reacts with a simple basic structure and typology to its specific position within the system. The apartments created range in size from 1 to 4 rooms and there are also studio apartments and larger apartments with additional communal areas. Within the flexible ‘shelf’ the apartment mix could be adapted with little effort or expenditure. The generously dimensioned internal courtyard becomes the social centre of the housing development. The access decks facing onto the courtyard are a circulation and balcony structure with the potential to be appropriated by the community of residents. Two passageways on the ground floor lead into the communal courtyard, which thanks to its partly planted, partly hard surfaced terracing makes an urban impression. The appearance of this made-to-measure urban piece in the heterogeneous urban mesh of the Rollberg district results from the use of industrial materials which, through their detailing, the way they are put together and their particular resonance, emanate a high level of quality. Facades with French windows and cladding of large aluminium panels rise from a robust exposed concrete plinth. This materialization provides an unpretentious background for the appropriation of the building by its residents.

Dazugehörige Projekte

  • 青籁养生上海湖滨道门店
    朱周空间设计
  • cube berlin
    iGuzzini
  • Querini park greenhouses
    MAP studio
  • Wolff & Müller Campus
    Achim Birnbaum
  • 土佐市複合文化施設
    MARU。architecture

Magazin

Andere Projekte von EM2N

Keystone Office Building
Prague, Tschechische Rebublik
Housing Im Forster
Zurich, Schweiz
Culture and Congress Centre
Thun, Schweiz
Rosenberg Conversion
Winterthur, Schweiz
Hotel City Garden
Zug, Schweiz
Public Records Office Canton Basel-Landschaft
Liestal, Schweiz